Tel.: +420 722 053 366

Solárium Ergoline turbo power – 10 Kč/1 min

SOLARIUM logo slider

Snad všichni jste se setkali s poplašnými zprávami o škodlivosti solárií a o
zvýšené možnosti vzniku rakoviny kuže. Vzhledem k této jednostranné kampani, si vám dovolujeme sdělit svoje stanovisko.

Opalování určitě zatěžuje a vysušuje kuži a nadměrné opalování, ale zejména spálení kuže muže být jedním z impulsu vedoucích k onemocnení kuže.

Solária jsou nyní zařazena do „skupiny 1 – karcinogenní“ – do této skupiny patří od roku 1992 slunce, dále červené víno nebo slané ryby. Média uvedla, že používání služeb ci výrobku z této karcinogenní skupiny muže vést ke zvýšenému riziku, a to až o 75%. I kdyby bylo toto tvrzení přesné, neznamená to, že 75% uživatelu opalujících se v soláriích onemocní melanomem, nýbrž to, že se muže tato možnost zvýšit o 75%. Přesné procento lidí, kterí prokazatelně onemocněli rakovinou kuže následkem nadměrného pobytu na slunci nebo v soláriu nikdo nikdy přesně nedefinoval. Některé studie uvádějí, že je to 0,0250%. Zvýšíme-li toto číslo o 75%, zvýší se toto riziko na 0,0438%. Znamená to snad podle médií, že bychom ze stejného duvodu meli přestat pít červené víno nebo konzumovat solené ryby? Taky vám to připadá silně přitažené za vlasy?

A zde je základní problém posledních medializací o škodlivosti solárního opalování. Informace se zaměřily jen na solární opalování, přičemž nikdo již neporovnával opalování v soláriu a opalování na přímém slunci. Pokud se nám líbí opálená pokožka a chceme být opálení po celý rok, musíme vyřešit problém kde a jakou formou se opálíme?

Kuži opaluje v soláriu i na slunci UV zárení, ale v soláriu je přesně definované co do množství i spektra. Krátkovlnná a nejvíce karcinogenní složka UVC se v soláriu vubec nevyskytuje. A druhá škodlivá složka UVB je ve srovnání s přímým sluncem asi jako ranní slunecní paprsky. V soláriu je tedy témer ze 100% zastoupeno pouze UVA záření, které zpusobuje opálení kuže, ale není považováno za karcinogenní.

Druhý aspekt, hovořící pro opalování v soláriích, je přesně definovaná míra záření. Jedině solárium dokáže zajistit dané množství a dobu, po kterou se budete opalovat, což jsou dve zásadní informace pro zatížení kuže. Pri pobytu na slunci dokážete snad změřit jen čas pobytu na slunci, ale v žádném případě ne intenzitu záření. A to je neřešitelný problém, protože se již snad každý človek několikrát na slunci spálil a spálení je největší problém, který s opalováním souvisí.

Není to ani tak dlouho, kdy se bilo na poplach, že se zvětšuje ozonová díra nad Zemí jakožto přirozený filtr UV záření. Tedy že slunce je agresivnější a tím škodlivější. A že vznikají čím dál častěji poruchy kuže nepriměreným pobytem na slunci. Mluví se o tom již asi 30 let. Takže slunce je agresivnější, ale za vznik rakoviny kuže budou moci solária? Pravda je taková, že nikdo neví, jaký dopad má 1 konkrétní věc (solárium) na naše zdraví za desítky let. Toto nelze zjistit.

UV záření je prospěšné, v rozumné míře a v soláriu s použitím správné kosmetiky rozhodně neuškodí. Opravdu dobrý krém dokáže zmírnit negativní účinky solária nebo sluníčka) tím, že obsahuje zklidnující, hydratační a regenerující látky. Tím dokáže připravit pokožku tak, že se opálíme rychleji, kvalitněji a opálení déle vydrží. Pak potřebujeme opálení už jen udržovat, tím pádem nebudeme pokožku poškozovat a navíc i ušetříme za solárium. Duležité je denní používání hydratačního krému.

Co nám kromě opálené pokožky solárium přináší?

– posiluje imunitní systém – prevence proti virózám
– zlepšuje krevníh oběh
– podporuje tvorbu serotoninu – prevence proti zimní depresi (SAD)
– máme menší chut na sladké (hlavne v zimním období)
– zlepšuje pocit osobní spokojenosti
– mnoho klientu říká, že jim solárium pomohlo zmírnit projevy lupénky
– jednoznačně kladný vliv má rozumný pobyt v soláriu na atopický ekzém
– podporuje syntézu životně duležitého vitamínu D3.